Vastuullista pelaamista

Vastuullista pelaamista

Olen ihmetellen seurannut, kun nyt on hyökätty veikkauksen monopolia vastaan. Tässä on nostettu peliriippuvaiset agendalle, koska siten on helppo muokata yleistä mielipidettä. Eihän kukaan halua tietenkään tukea mitään riippuvuutta ja minäkin olen täysin samaa mieltä, että peliriippuvaiset tarvitsevat apua ja hoitoa.

Mutta auttaako siihen se, että veikkaus ajetaan alas?

Tällaista mielikuvaa nyt luodaan mediassa. Esimerkiksi Sannikka&Ukkola oli hyökkäävyydessään inhottavaa katseltavaa. Ukkola huusi eikä antanut veikkauksen edustajan sanoa yhtään puolustavaa kommenttia. Ihan sivukommenttina, hyvä, että tuollainen toimittaja erosi Yleisradion palveluksesta. Journalismin alkeisiin kuuluu toisen osapuolen kuuleminen.

Mutta palataan veikkaukseen. Suomi on siitä erikoinen maa, että olemme voineet säilyttää pelimonopolin eu:n poikkeusluvalla. Ja tuohon ehtona on, että veikkaus hoitaa pelituotoista peliriippuvuutta. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta jos miettii vaihtoehtoja, huomaa, että vaihtoehdot ovat huonoja tai niitä ei edes ole. Kukaan tuskin uskoo, että jos kilpailu vapautetaan isoille peliyhtiöille, nämä alkaisivat jakaa voittojaan vähentääkseen peliriippuvuutta. Itse uskon, että päinvastoin.

Veikkaus on  peliyhtiö, jonka tuotto  käytetään  kaikkien Suomessa asuvien hyväksi. Avustuskohteita on tuhansia ympäri Suomea ja kertyvää rahaa yli miljardi euroa vuodessa.

Avustuksilla tarjotaan suomalaisille mahdollisuuksia harrastaa, liikkua, pysyä terveenä ja tervehtyä. Niillä tuetaan monenlaista vapaaehtoistoimintaa ja mahdollisuuksia kuulua joukkoon. Pelien tuotoilla autetaan myös arjen kriisitilanteissa ja tuetaan erityisryhmiä.

Pelkästään sosiaali -ja terveysjärjestöille jaetaan 362 miljoonaa euroa vuodessa.

Thl:n mukaan 3,3 prosenttia suomalaisista kärsii peliongelmista. Veikkaus rahoittaa peliongelmissa auttavan Peluuri-palvelun toimintaa lähes miljoonalla eurolla vuodessa sekä maksaa vuosittain yli 2 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveysministeriölle pelihaittatutkimukseen sekä peliongelman ehkäisyn ja hoidon kehittämiseen arpajaislain mukaisesti.

Suomessa on liki 10000 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja kaksi kolmesta suomalaisesta kokee niiden vaikutuksen tärkeäksi hyvinvoinnilleen.

Tähän sitten vielä kulttuuri ja urheiluseurat, jotka myös rahoitetaan veikkauksen varoista, niin huomataan, että pelituotoilla saadaan vaktavasti hyvää aikaan.

Vaikka tämä saattaa kuulostaa veikkauksen mainokselta, sitä se ei ole. Tahdon näillä luvuilla osoittaa, että meillä Suomessa on toimiva peliyhtiö, joka kantaa vastuunsa.

Jos uskoisin, että lopettamalla veikkauksen toiminnan, kukaan ei kärsisi enää peliriippuvuudesta, olisin täysillä lopettamisen kannalla. Mutta kun tietää, että veikkauksen alasajo avaa markkinat kansainvälisille peliyhtiöille ja jopa pahimmillaan pahentaa peliongelmia, en voi kannattaa monopolin purkamista.

Toivottavasti media nostaa myös tätä puolta esiin ja kysyy päättäjiltä, miten valtio hoitaisi kaiken veikkauksen rahoittaman toiminnan, jos se jää sen vastuulle. Pelkäänpä, ettei mitenkään.

Sulje valikko