Tasa-arvo on paljon enemmän kuin sukupuoleton vessa

Tasa-arvo on paljon enemmän kuin sukupuoleton vessa

Osallistun valtakunnallisille tasa-arvopäiville. Istun aulassa odottamassa tilaisuuden alkua ja katselen paikalle saapuvia osallistujia. Näyttää kuin Koijärveläiset olisivat nousseet koloistaan. Ei siinä mitään, mutta miksi tasa-arvon puolustaminen on henkilöitynyt tietyn joukon oikeudeksi, ainakin heidän mielestään. Ajavatko nämä ihmiset ihan oikeasti yhdenvertaisuutta vai onko tämä vain joku muodikas aatteellinen buumi? Ohjelman sisältökin on vahvasti painottunut sukupuoliasioihin.

Olen myös Oulun kaupungin toiminnallisen yhdenvertaisuus-ja tasa-arvosuunnitelmatyöryhmän jäsen. Olipa sanahirviö.

Tässä väkisin aloin miettimään, mitä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo minulle merkitsee.

Meidän työryhmässä tunteja on käytetty siihen, että pohditaan, mihin kaikkialle on saatava muun sukupuolisten vessoja. Yksi ystäväni, joka on ollut setan puheenjohtaja, sanoi kerran ettei ymmärrä tätä ongelmaa. Inva-vessat ovat sukupuolettomia, joten miksi niitä ei voisi käyttää. Minä tuon ajatuksen sitten sanoin ääneen työryhmässä ja sain melkoisen ryöpyn niskaani. Oli kuulemma törkeää verrata muun sukupuolisia vammaisiin. No enhän minä kyllä verrannut.

Mietin siinä, että miten voi keskustelu olla näin kaukana oleellisesta. Minusta tässä sitä paitsi halveksittiin vammaisia, kun heihin muka vertaaminen koettiin noin raivoisana loukkauksena.

Kyllä minusta tasa-arvo on paljon suurempi ongelma kuin vessan käyttö.

Meillä on lapsia, jotka jo syntymästään joutuvat esimerkiksi köyhyyden takia epätasa-arvoiseen asemaan. On esimerkiksi vanhuksia, vammaisia, maahanmuuttajia, mielenterveysongelmaisia, köyhiä ja työttömiä ja monia muita ryhmiä, jotka olisivat onnellisia, jos heidän ongelmansa ratkeaisi invavessan käytöllä.

Itse näen suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen suurena kokonaisuutena ja tärkeintä on asennemuokkaus.

Tasa-arvon ongelmat eivät sukupuolten kohdalla ole vain naisten ongelmia. Liian usein vielä nykyään avioeron sattuessa isä vieroitetaan lapsistaan. Siinä poljetaan myös lapsen oikeutta molempiin vanhempiin.

Jotenkin vaan mietin, miksi ihmisten on niin vaikea hyväksyä erilaisuutta.

Ja muuten, kun nyt olen kuunnellut tämän päivän, miten naista ei arvosteta, niin en kohdallani koe tuota. Rakastan olla nainen, uskallan näyttää sen ja arvostan osaamistani. Jos joku minua sukupuoleni takia sortaa, se on kyllä hänen ongelmansa.

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Olet asian ytimessä.

Kommentointi on suljettu

Sulje valikko