Minä en ole näkymätön

Minä en ole näkymätön

Olin kesäkuun alussa tulevaisuustutkija Ilkka Halavan luennolla Rovaniemellä. Päivä oli täynnä asiaa tulevaisuudesta ja innostuin ihan tosissani. Digitaalisuus tulee mullistamaan maailman , mutta se myös antaa meille äärettömiä mahdollisuuksia.  Minut pysäytti se, kun Halava totesi,  miten tänä vuonna syntyneen tyttövauvan ikäennuste  on 102 vuotta edellyttäen, että maapallo ei tuhoudu ennen sitä ja kehitys kehittyy odotetusti. Hän kertoi, kuinka ihmisten elämänlaatu paranee tieteen ja digitaalisuuden myötä. Hiukan huumorilla hän heitti, miten tulevaisuuden nuori aikuinen voi olla  30-50-vuotias, keski-ikäinen  50-70 ja seniori-ikä 80:stä ylöspäin.

Halava puhui myös siitä, kuinka länsimainen ihmisihanne on tänä päivänä sellainen, että 50- vuotias ihminen  on kadulla näkymätön.  Aloin miettimään, että eihän se nyt näin voi olla ja päätin ryhtyä aikuiskapinaan. Alan siis bloggaajaksi ja osoitan, että yli 50 vuotias elää täyttä elämää, jos vain tahtoo. Minä en ole näkymätön enkä pidä sellaisena minkään ikäistä.

Olen aina inhonnut ihmisten niputtamista yhtenäisiksi joukoiksi: työttömät, nuoret, vanhat, eläkeläiset, lapsiperheet. Kaikki nämä koostuvat yksilöistä, jotka elävät omaa elämäänsä. Jotkut ovat yksin,  toisilla taas on vilkas sosiaalinen elämä, on hyvintoimeentulevia, köyhiä, koulutettuja, duunareita jne. Ikä ei myöskään ole mikään yhdistävä juttu. Toiset ovat vanhoja jo nuorina, jotkut eivät vanhene koskaan. Muistan, kun isäni sai kutsun seurakunnan vanhusten tilaisuuteen täytettyään 80. Hän totesi, ettei mene, koska ei ole vanhus. Niinpä, ikä on korviemme välissä.

Kuten sanottu, asenne ratkaisee. Jos ei halua kokeilla uutta ja periaatteessa vastustaa asioita, tekee hallaa vain itselleen. Eräs nainen totesi Halavan seminaarissa, että “digi, digi, digi. Inhoan koko sanaa enkä opettele”.  No kukahan siitä kärsii, paitsi hän itse. Jos periaatteen vuoksi haluaa pudota kehityksestä ja vetoaa vielä siihen, että ei kuuskymppisen enää tarvitse itseään kiusata, niin kannattaisi avata silmänsä ja avartaa maailman kuvaansa.

Olin iloinen, kun mieheni, joka on tähän asti sanonut, ettei tanssi, koska ei osaa eikä opi, yhtenä päivänä muutti mielensä ja sanoi opettelevansa tanssimaan. Eilen sitten aloitettiin tangoa tanssimaan ja hauskuuden lisäksi murtui asenne, ettei hän oppisi. Hyvin meni ja kohta suunnataan tanssilavoille. Ei siis kannata jumittaa omissa periaatteissaan ja pelätä kokeilla uusia asioita.

Mikä oikeasti meitä ihmisiä vaivaa? Itse en ole kauheasti ikääni miettinyt koskaan, vaan olen  elänyt elämääni kulloisenkin elämänvaiheen mukaan. Nyt kun pysähdyin ikä asiaa miettimään,  niin huomasin, että 50 täytettyäni olen osannut nauttia elämästä eri tavalla kuin nuorena. Ei tarvitse taistella  enää omasta asemastaan ja voi tehdä asioita, joita osaa ja ennen kaikkea, joista  tykkää.
   
Yksi asia, mikä minua tässä ikäkysymyksessä myös ihmetyttää,  on se, että halventavaan  mummotteluun ja papattelluun sekä toisten ulkonäön haukkumiseen, syyllistyvät itse mummo ja pappa -iässä olevat ihmiset.  Ja korostan, että mummoudessa ei ole mitään huonoa,  itse nautin täysillä  lapsenlapsistani, mutta jos sanaa mummo käytetään ihmisistä halventavasti, sitä en ymmärrä.

Rakkaat aikuiset ihmiset: eihän se nyt niin voi olla, että kun täyttää 50, alkaa alamäki ja odotellaan vain sitä, että istutaan toisten hoivattavana  hoivakodin päivähuoneessa, kunnes kuolema viimein korjaa. Totuus on, että aika pieni prosentti vanhuksista joutuu hoitolaitoksiin, suurin osa asuu omassa kodissaan kuolemaansa asti ja tulevaisuudessa uskon, että yhä useampi meistä tekee näin. Erilaiset  välineet auttavat pitämään yhteyttä tuttaviin ja pysymään mukana maailman menossa. Ja huomioitavaa on myös, että väestö ikääntyy huomattavasti, joten ei anneta jyrätä itseämme vaan eletään tasavertaisina yhteiskunnassa.

Bloggaaminenkaan ei ole vain nuorten juttu. Itse alan pitämään  tätä aikuiskapinaani, jossa kerron omasta arjestani ja omista mielipiteistäni. Osoitan, että elämä on antoisaa, vaikka en teini enää olekaan.

Sulje valikko