Lihavuus ei ole positiivista

Lihavuus ei ole positiivista

Kuuntelin läskikapinaa ja siinä hehkutettiin, miten lihavuus on ihan ok ja siitä pitää olla ylpeä. Ei pidä. Lihavuus on terveysriski ja kansantaloudellisesti kallista.

Olin itse nuorena laiha ja vasta neljännen lapsen syntymän jälkeen kiloja tuli lisää. Noin viisikymppisenä alkoi kertyä ylipainoa.  Ikävä kyllä paino nousee pikku hiljaa ja huomaamatta. Tämän vuoden alussa totesin, että ylipainoa on 13 kiloa. Päätin, että teen jotakin. En tahdo sairastua diabetekseen enkä halua, etten jaksa liikkua. Niinpä aloitin painonhallinnan. Ja kyllä, en tahdo käyttää sanaa laihduttaminen, koska siinä on jotenkin niin hemmetin negatiivinen sävy.

Tulee heti mieleen Suurin pudottaja, sydärin partaalla rehkiminen salilla, porkkanan pureminen ja näkkäridieetti. En ala mihinkään hampaat irvessä, mutta päätin ottaa elämäni hallintaan, koska 13 kiloa on vielä mahdollista pudottaa helposti. Jos pitää aloittaa 30 kilosta, se on jo epätoivoista.

Syön paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, joten siinä en muutosta tehnyt. Kerran päivässä haluan kahvipullan, joten siitäkään en luopunut. Se, mistä luovuin, on napostelu. Totesin, että näin muutos on pysyvää eikä tule jojo -laihduttamista. En myöskään odottanut, että paino tippuu äkkiä, kuten monissa laihdutuskuureissa luvataan. Nopeasti lähteneet kilot tulevat nopeasti takaisin. Siispä tavoite oli pudottaa 8 kiloa tänä vuonna, loput sitten ensi vuonna.

Näyttää siltä, että tuo tavoite pitää.  Napostelu jäi helposti pois ja yllättäen en himoitse enää suklaata ja lakritsaa. Välillä ostan karkkia, mutta ei sitä aina tule syötyä.  Sitä ihmettelen, että vielä 2019 on paljon kokouksia, joissa on tarjolla pullaa, vaikka hedelmät ajaisivat ihan saman asian.

Välillä paino on jumittanut viikoiksi samaan, mutta sekin on vaan hyvä. Ei ainakaan ole noussut. Joskus tulee myös himo roskaruokaan, tosin se on onneksi harvinaista.

Vuoden lopussa toivon, että tuo 8 kiloa on pudonnut. Sitten palkitsen itseni jotenkin. Ja paras palkinto on kyllä jo nyt, kun verensokeri on hyvissä lukemissa ja vaatekoko on pienentynyt numerolla.

Sulje valikko