Jokainen ihminen on hoidon arvoinen

Jokainen ihminen on hoidon arvoinen

Törmäsin kauppamatkalla naiseen, jonka tunnen mielenterveystyöni kautta. Hän kulki huonosti ja pysähdyin kysymään kuulumisia. Hänellä oli jaloissa kipua, joka teki liikkumisen ja nukkumisen vaikeaksi. Siinä hän sitten kertoi, miten oli mennyt lääkäriin, kun kivut äityivät oikein pahaksi.

Lääkäri oli tutkinut hänen tietojaan ja todennut, että koska nainen oli sairastanut masennusta, kivut liittyvät siihen. Tämä rouva oli sanonut, että siitähän on jo viisi vuotta eikä hänellä ole mitään oireita nyt.

Pitkän tivaamisen jälkeen lääkäri oli ehdottanut rentoutusryhmää.  Nainen ei saanut aikaa jatkotutkimuksiin  eikä lääkitystä. Hän oli ihmeissään lähtenyt pois ja mennyt kotiin.

Kun kivut yltyivät, hän lähti päivystykseen, missä onneksi oli lääkäri, joka otti hänet vakavasti ja passitti kuvaukseen sekä määräsi labrakokeet. Naiselta löytyi ihan fyysinen sairaus, johon hänellä on nyt lääkitys ja liikkuminen on helpottanut.

Meillä puhutaan stigman purkamisesta, terapiatakuusta ja psyykkisten sairauksien yleisyydestä. Tärkeää on puhua myös hoitohenkilökunnan ennakkoluuloista. Ei ole ensimmäinen kerta, kun kuulin, että fyysistä sairautta ei hoideta vaan vedotaan potilaan mielenterveysongelmiin.  Nämä ennakkoluulot ovat tulleet esiin myös mielenterveysbarometrissa, joka julkaistaan joka toinen vuosi. Sen tekevät yhdessä mielenterveyden keskusliitto ja stm. Marraskuussa se taas julkaistaan  ja toivon, että kehitystä parempaan olisi tullut.

Jokaisen ihmisen pitää saada hoitoa, niin psyykkisiin kuin fyysisiin sairauksiinsa.

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Välillä tulee mieleen että lääkäri laiska , nopeemmin pääsen potilaasta eroon kun sanon vaivaa psyykkiseksi , piste .

Kommentointi on suljettu

Sulje valikko